Bitcoin ei ole ainult krüptoraha. See on finantsmaailma Napster

Järgneval aastal muutub Bitcoin lihtsast valuutast terveks avatud koodiga, detsentraliseeritud platvormiks, mille abil saab majandada kõike alates tuleviku lepingutest kuni autode rentimiseni välja.

2013 aastal ei tõusnud raketina mitte ainult Bitcoini väärtus vaid tõusis ka sama kiiresti uute teenuste arv, suurenes märkimisväärselt infrastruktuur ning aksepteerivate kaupmeeste arv, kulmineerudes veebipoe Overstock ja NBA korvpalliklubi Bitcoine maksevahendina aksepteerimisega. Mõned siiani veel kahtlevad Bitcoini usaldatavuses ja vastupidavuses kuid aasta 2014 jätab üsna kiiresti ka need viimased skeptikud selja taha. Paljud arendajad ja ettevõtjad teevad praegu suurt tööd, ehitades uusi võimalusi Bitcoini protokolli peale, mis võimaldaks finantsteenuseid nagu laenud, aktsiatega kauplemine, riskide maandamine, mitmesuguste lepingute vahendust ja renti detsentraliseeritud moel pakkuda. Need uued teenused põhinevad samal innovaatilisel jagatud turvalisuse, andmesäilituse ning töötõendi “proof of work” mudelil, mis on Bitcoini turvalise ja usaldusväärsena hoidnud ning väärtuse kuni 10 miljardi dollarini tõstnud. Pikemas perspektiivis “peer to peer” mudelil toimiv finantssüsteem ähvardab nõrgestada panku ning teisi finantsinstitutsioone, nagu tegid “peer to peer” failijagamisteenused muusikatööstusega. Paljud selle uue finantssüsteemi arhitektidest on väga tänulikud sellise võimaluse eest.

Bitcoini protokoll (erineb Bitcoini valuutast) on ehitatud nii, et see toetab oluliselt keerulisemaid tehinguid ning suhteid kui lihtsalt väärtuse üle kandmine (N: saada 5 bitcoini kellelegi). Ühte tüüpi tehingud, mida Bitcoini protokoll toetab, on nii-öelda M ja N tehingud, mis vajavad kindla alagrupi nõusolekut ja mida saab kasutada näiteks deponeerimise, vahenduse, jagatud finantsjuhtimise, ajapiiranguga tehingute (mingid bitcoinid kantakse teatud ajal) ja isegi tingimuslike andmetega seotud tehingute puhul. Samu meetodeid kasutab näteks Google otsing, jälgides raalajas toimuvat ning kohandades oma sisemisi protsesse vastavalt otsingusõnadele. On võimalik välja arendada n.ö. “targa vara” infrastruktuurid, mis on seotud Bitcoini võrgus olevate digitaalsete lukkudega. Näiteks automaatne erinevate laenude, liisingute ja ostu-müügilepingute juhtimine.

Kõik need tehingud on võimalik automaatselt programmeerida ning tehingute usaldusväärsus tagada Bitcoini võrgu blockchainiga (blokiahel), mida hoiavad üleval kaevurid, keda omakorda premeeritakse selle eest Bitcoini rahaga. Tegelikult võrdlus Napsteriga on siinkohal ebakorrektne, kuna Napsteri võrk kasutas tsentraliseeritud servereid, hoidmaks üleval detsentraliseeritud võrku. Bitcoin võrk on aga täielikult distributeeritud – ka serverid jagavad detsentraliseeritud võrku. Kõik see kokku tähendab laenusid ilma pankadeta, lepinguid ilma advokaatideta ning turgusi ilma vahendajadeta, kusjuures kõik info on talletatud võrdselt, usaldusväärse ja turvalisena serverites üle kogu maailma.

Allikas.Add a comment